Hoe vind ik de beste coverband voor mijn feest?

Artist Boekingen artiesten boeken

vragen, vragen… 

Wat voor type live-muziek boek ik voor mijn (thema)feest? Waar vind ik het? Welk budget moet ik aanhouden? Welke muziekstijlen worden er gespeeld? Wat zijn de voorwaarden? Hier vind je alle antwoorden: een inzicht in de wereld van de coverbands.

Enorm aanbod van bands

Binnen het grote en versplinterde aanbod van bands is het lastig zoeken; simpelweg “coverband” intypen als een Google-zoekwoord levert een gigantische hoeveelheid resultaten op, zonder enige vorm van kwaliteitsbewaking. 

Begin daarom eens met kijken op sites van een boekingsbureau of agency. Veelal bieden die de mogelijkheid om snel te filteren op prijs, stijl, aantal bandleden en standplaats van de artiesten. Ook hebben zij vaak rechtstreeks contact met de bandleider en kunnen ze kijkmogelijkheden realiseren. 

Kom je bepaalde acts vaker tegen op deze sites, zou dat kunnen betekenen dat ze goed gewaardeerd worden door zowel de klant als de boeker. 

Een tip is ook eens te kijken op de website van de coverband zelf – een goede, informatieve en aantrekkelijke site zegt vaak veel over de band en hun communicatie naar de potentiële klant.

Budget voor een feestband

De prijzen van bands lopen enorm uiteen, net als de kwaliteit overigens. Hoewel hoogte van de gages op zich niet alles zeggen over de artistieke prestatie, mag je uiteraard van een relatief kostbare band aanmerkelijk meer verwachten dan van een band die voor een kleine onkostenvergoeding komt opdagen. Wij zullen ons hier beperken tot het (semi-)pro segment.

Vanaf zo’n 2000 Euro kun je al een goede semiprofessionele feestband inhuren voor 2, 3 of 4 sets muziek. Vaak hebben zij de beschikking over een geluids-set die groot genoeg is voor bruiloften en partijen tot zo’n 200 personen. 

Wil je een band boeken met professionals, inclusief de benodigde licht en geluidstechniek, dan zal je iets dieper in de buidel moeten tasten. In de categorie rond de 3000 Euro is er een heel aantal groepen die een uitstekende entertainmentwaarde zullen combineren met prima uitgevoerde muziekperformance.

Wil je iets bijzonders, dan is het goed om te budgetteren met tenminste 4000 euro of meer. De coverbands in deze categorie hebben vaak meer en uitgebreidere techniek – denk hierbij aan een achterwand vullende ledwall waarop video wordt getoond, speciale rookeffecten, geluidssets geschikt voor 1000 personen (of meer) en een imposante lichtset. Je mag een mini-stadionconcert verwachten en de bands in deze categorie maken het dan ook waar. Van een allround feestband tot een coverband als “Hou van Holland LIVE” die er een meezingfestijn met hits van Nederlandse bodem van maakt – in dit segment mag je een top-show verwachten die een indruk achterlaat.

Stijlen en thema’s

Hou van Holland LIVE - boek nu via Artist Bookings
Hou van Holland LIVE

Binnen de coverband en feestband scene is het tegenwoordig vaak lastig bands in te delen op grond van één bepaalde muziekstijl. We zullen dus een andere indeling kiezen om een aantal genres uiteen te zetten.

We beginnen met ‘allround’. Dit is op zich geen traditionele muziekstijl, maar een groot aantal bands kunnen wel onder deze noemer geplaatst worden. Het alles-kunnen is een stijl op zich geworden waar vanuit de markt vrij veel vraag naar is – de gasten zijn immers vaak van een divers pluimage en als er maar genoeg verschillende songs ten gehore gebracht worden, zal dat een groter deel van het publiek aanspreken.
populaire bands in dit genre zijn oa.: The Tour, SESSION, RELEASE, The Recipe en Soulbeach.

Hiertegenover staat dan gelijk ook de zogenaamde ‘tribute’-coverband. Deze bands brengen een ode aan hun muziek-idolen en spelen enkel het repertoire van deze artiest. De aantrekkelijkheid van dergelijke acts komt veelal voort uit de passie waarmee deze shows in elkaar gezet worden. Veelal festivals kunnen zich permitteren om voldoende liefhebbers bijeen te brengen om de betere tribute-acts in te huren.

Voor wat meer thema-georiënteerde avonden is er ook bijzonder veel en divers aanbod. Op bedrijfsevenementen en meerdaagse festivals worden er altijd wel zalen of dagen ingedeeld met een ander karakter. 

Eigenlijk zijn er twee categorieën die eruit springen. Als eerste het 70’s/80’s thema: glitterfeesten, veelal met verlichte dansvloeren en disco-bollen. De bands in dit genre zijn vaak te boeken met de bijbehorende pruiken, broeken met wijde pijpen en de onmiskenbare grote zonnebrillen. De band Let’s Groove is een uitstekend voorbeeld in deze categorie.

Coverband Let’s Groove

Erg populair op dit moment is de Nederlandstalige coverband, of de band met hits van Nederlandse bodem. Sinds het televisieprogramma ‘ik hou van Holland’ is een aantal uitstekende bands in deze markt gesprongen. Vaak aangevuld met een bekende zanger zijn deze bands steeds professioneler geworden en kom je ze naast de grotere festivals ook steeds meer tegen op themafeesten en zalen voor bedrijfsfeesten en speciale gelegenheden.

Boekingsvoorwaarden?

Als je zo’n uitstekende allround feestband, Queen-tribute-act of een Nederlandstalige ‘Ik Hou van Holland’ liveband hebt gevonden dan is er nog een volgende stap: de boekingsvoorwaarden.

Let bij boeking van een coverband goed op de prijs. Vrijwel altijd zijn de getoonde prijzen exclusief btw, hou hier rekening mee in de begroting. Alle bands vallen in principe in het lage btw-tarief, maar controleer dit van tevoren. 

Dan zijn er nog de muziekrechten, de Buma Stemra. Als het een besloten (particulier) feest betreft voor familie en vrienden, dan zijn deze in bepaalde gevallen uitgezonderd. In alle andere gevallen wordt een percentage van rond de 7% gerekend voor de muziekrechten.

Ook zijn er nog de voorwaarden (rider) van de coverband zelf. Lees deze aandachtig door en stel vooraf alle vragen. Te vaak is het voorgekomen dat een band een optreden heeft moeten staken doordat de stroomvoorziening niet voldeed of dat er zelfs niet begonnen kan worden vanwege het ontbreken van voldoende speelruimte of dat de apparatuur fysiek niet naar de zaal gesjouwd kon worden vanwege te smalle gangen. 

Vraag als opdrachtgever dus altijd naar de voorwaarden van de band zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan. Artist Bookings helpt je hierbij.

Het antwoord op de vraag: “hoe vind ik de beste coverband voor mijn feest?” omvat dus vrij veel elementen. We hopen je hierbij een beetje op weg te hebben geholpen. Veel plezier en succes met het zoeken van de perfecte coverband voor jouw evenement!

Voor een optimale website ervaring dient u akkoord te gaan met ons privacy- en cookiebeleid.